Zdrowe, szybkie i pyszne śniadanie dla całej rodziny!

Dodano: 02 lutego 2015r.

Tagi: , ,

To, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia wie już chyba każdy. Rano zazwyczaj nie mamy czasu na zbyt długie siedzenie w kuchni, jednak otrębowe placki możemy spokojnie przygotować dzień wcześniej.

placek 22

Placki możemy wykonać z dodatkiem różnych produktów jakie mamy w tym momencie w kuchni lub wedle upodobań naszych pociech. Możemy użyć banana, daktyli, żurawiny, jabłka, gorzką czekoladę itd. Zaletą takich placków jest to, że spokojnie mogą leżeć 2-3 dni w lodówce. Są świetną alternatywą zamiast tradycyjnych kanapek do szkoły. Możemy je zabrać ze sobą do pracy lub spożywać w ciągu dnia jako przekąska do kawy czy herbaty.

Otręby i płatki owsiane to produkty z wysoką zawartością błonnika, dzięki czemu nasze placki będą zapewniały długie uczucie sytości . W przygotowaniu placków starajmy się nie używać cukru. Słodkości nadadzą nam dodatki, które dodamy do otrębowej masy. Jeżeli wasze pociechy uwielbiają słodycze, możemy użyć ksylitol, czyli cukier brzozowy, który jest dużo zdrowszy oraz mniej kaloryczny niż biały cukier. Placki smażymy na teflonie, który przecieramy jedynie ręcznikiem papierowym zwilżonym oliwą. Poniżej przedstawiamy szybki przepis.

Potrzebne składniki :

(przepis na ok 20-25 placków)

¾ szklanka mleka
200g otrąb żytnich (mogą być gryczane, pszenne, owsiane)
50g płatków owsianych
150g mąki żytniej
2 jajka
garść suszonej żurawiny
1 duże jabłko
łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon
kropla zapachu waniliowego
łyżeczka oliwy

Przygotowanie:

Suche składniki łączymy i stopniowo mieszamy z jajkami i mlekiem. Dodajemy proszek do pieczenia, cynamon oraz zapach waniliowy. Całą masę mieszamy. Konsystencja powinna przypominać gęste ciasto na racuchy. Dodajemy starte jabłko oraz suszoną żurawinę Jeżeli masa jest zbyt gęsta dolewamy mleka, jeżeli za rzadka możemy dosypać otręby lub mąkę.

Patelnie rozgrzewamy, placki smażymy z każdej strony po ok 1 min. do momentu przyrumienienia. Jak w przypadku naleśników pierwsza partia placków może wydawać się kłopotliwa, jednak przy kolejnym smażeniu nie powinno być już żadnych problemów. Jeżeli placki przywierają nam do patelni możemy wspomóc się zwilżonym oliwą ręcznikiem papierowym. Placki możemy jeść na ciepło oraz na zimno.

Taką przekąskę spokojnie możemy trzymać w lodówce. Kiedy tylko złapie nas mały głód możemy go zdrowo zaspokoić. Jest, to pomysł na syte i pyszne śniadanie. Zaskoczmy swoje pociechy w niedzielny poranek. Pamiętajmy, że możemy dodać różne dodatki, dzięki czemu nasze placki mogą smakować za każdym razem inaczej. Smaczego!

 

 

Poinformujemy Cię o kolejnych treściach.

Poinformuj nas o ciekawym artykule! | +
JR

Patronaty

Imię i nazwisko (wymagane)

Adres email (wymagane)

Temat

Treść wiadomości

Zamknij