Dziecięce przysmaki na święta

Święta Bożego Narodzenia to czas magiczny i niezwykle radosny. Rodzinna atmosfera, wspólne kolędowanie, strojenie choinki, prezenty i mnóstwo smakołyków na świątecznym stole.

Niemalże każde dziecko rozumie znaczenie i symbolikę tak pięknych i ważnych dla nas świąt, dodatkowo wplątując w opowieści o tradycjach trochę tajemnicy, zachęcając dziecko do zabaw podczas tworzenia własnych dekoracji i pieczenia przepysznych przysmaków– sprawimy, że maluch pokocha Boże Narodzenie.

Zapachy przypraw korzennych i pieczonych ciasteczek zawsze przyciągną malucha do kuchni! Dla dziecka, które lubi bawić się ciastoliną, możliwość wycinania fantastycznych kształtów za pomocą foremek z prawdziwego ciasta, udekorowanie ich i jeszcze upieczenie – to nie lada wyzwanie! Świąteczna krzątanina w kuchni intryguje dzieci na całym świecie, które uwielbiają podjadać bożonarodzeniowe łakocie, a że  w każdym kraju są inne tradycje i inne przysmaki trafią na świąteczny stół, postaramy się Wam przybliżyć wygląd tych specjałów i podpowiemy jak je przygotować.

Alzacja to francuski region, który słynie ze słodkich wypieków na  Bożego Narodzenie. Magią tego terenu są zapachy cytrusowo – korzenne, które zapanują swoim aromatem nad każdym łasuchem!

Bredle – orzechowe kuleczki (przepis na około 60 ciasteczek)

Składniki:

– 225g mąki
– ½ łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 100g miękkiego masła
– 75g cukru pudru
– 5g jasno – brązowego cukru
– 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
– 1 jajo
– 1 łyżka śmietany (12%)
– 100g gorzkiej czekolady
– 100g orzechów włoskich, lekko zrumienionych na patelni – bez tłuszczu
– 30 ładnych całych połówek orzechów do przybrania

Wykonanie:

Mąkę należy przesiać z proszkiem i solą. Czekoladę drobno siekamy, tak aby utworzyły się drobinki, a nie miazga i to samo robimy z orzechami. Miękkie masło miksujemy lub ucieramy z trzema rodzajami cukru na gładki krem. Dodajemy jajko oraz śmietanę. Następnie małymi porcjami wsypujemy mąkę (jeżeli używamy miksera, to całość miksujemy na małych obrotach). Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i orzechy i mieszamy (łyżką) razem z ciastem. Wyrobione ciasto – przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy na niej ciasteczka. Układamy je najlepiej za pomocą – gałkownicy do lodów- około 20 kuleczek na jednej blaszce. Nie wolno ich spłaszczyć! Delikatnie na wierzch ciasteczek wciskamy połówki orzechów włoskich – nie musimy dekorować wszystkich, gdyż być może znajdzie się mały łasuch, który nie może takich dużych ilości lub nie lubi takich orzechów pałaszować. Ciasteczka pieczemy około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika należy je wystudzić.


W Szkocji niezwykle popularne i smakowite są Oatcakes, czyli ciasteczka owsiane. Mąka owsiana, z której powstają te smakołyki jest w domu każdej szkockiej gospodyni!

Scottish Oatcakes

Składniki:
– 100 g średnio grubej mąki owsianej
– szczypta soli
– 2 łyżeczki tłuszczu ze słoniny
– 2-3 łyżki ciepłej wody

Mąkę owsianą należy wymieszać z solą, zrobić pośrodku wgłębienie i wlać tam roztopiony tłuszcz. Wymieszać składniki, dodać tyle wody, aby po wyrobieniu powstało ścisłe, twarde ciasto.

Ciasto przez kilka minut energicznie zagniatać na stolnicy posypanej mąką. Następnie rozwałkować na podłużny palec. Wykrawać z niego duże, okrągłe placki. Przekrawać je na 4, 6 albo 8 części. Posypać mąką owsianą. Herbatniki piec na gorącej blasze albo na grubej patelni (nie odwracać, aż wyrosną). Podawać na gorąco albo na zimno z dodatkiem masła, szkockiego sera owczego Crownie albo innych serów twarogowych (niedojrzewających).

U naszych sąsiadów także królują specjały, które z największym apetytem pałaszowane będą przez wszystkie maluchy. Zapraszamy na pyszne vánoční cukrom do kuchni czeskiej, które należą do bożonarodzeniowej tradycji tego kraju.

Vánoční cukrom – waniliowe rogaliki (orzechowo – waniliowe rogaliki)


Składniki:
– 180 g mąki
– 60 g miałkiego cukru
– 20 g cukru waniliowego
– 200 g masła
– 100 g mielonych orzechów laskowych
– 50 ml rumu

Wykonanie:

Zmielone orzechy zrumienić na patelni i ostudzić. Mikserem utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę, orzechy, rum i wszystko dobrze zagnieść. Ciasto pozostawić w lodówce, najlepiej na całą noc.

Następnie ciasto uformować w wałek (podłużny paluch) i odcinając małe kawałki formować z nich rogaliki. Piec około 10 min. w temperaturze 210 stopni (piekarnik musi być bardzo dobrze rozgrzany, inaczej rogaliki rozpłyną się). Ostudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem lub cukrem wanilowym.

Druga wersja tego przepisu – jest także bardzo popularna w Austrii:

– 250 g miekkiego masła
– pół szklanki cukru
– 2 szklanki mąki
– szklanka zmielonych lub posiekanych migdałów
– cukier lub aromat waniliowy
– pół łyżki soli
– cukier puder do posypania

Masło ucieramy z cukrem na puszystą, białą masę. Powoli dodajemy mąkę, a na koniec zmielone migdały, cukier waniliowy i sól. Dokładnie wyrabiamy ciasto, a następnie formujemy wałki o średnicy 3 cm. Każdy wałek ciasta zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładam do lodówki na godzinę. Następnie wyciągamy jeden wałek ciasta i kroimy go w plasterki o grubości około 0,5 cm. Z każdego plasterka formujemy wałeczek i zaginamy go tak, żeby nadać mu kształt rogalika. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut  w temp. 200°C. W tym czasie przygotowujemy z kolejnego wałka ciasta nową porcję rogalików. Po wyjęciu czekamy aż przestygną, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Nasi sąsiedzi z Niemiec, także mają wiele smakołyków na świątecznym stole, my przedstawimy propozycję na Marcepan Almond Cookies Kipferl:

Składniki:

– 500 g pasty marcepanowej
– 150 g cukru
– 2 białka
– 1 łyżka otartej skórki z cytryny
– 10 kropli gorzkiego oleju migdałowego
– 100 g płatków migdałowych
– 200 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:
W misce wymieszać marcepan, cukier, białka, skórkę z cytryny i gorzki olejek z migdałów – zagnieść ciasto. Przygotuj obok miskę z wodą i na talerzyku płatki migdałowe. Zanurz palce w wodzie, a następnie oderwij kawałek ciasta – zrób z niego rolkę, wymieszaj z płatkami na talerzu i uformuj półksiężyc – i tak do wyczerpania ciasta z miski.

 

Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 15 minut. Wyjmij z piekarnika – przestudź. Stop czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie wysmaruj nią ułożone na pergaminie rogaliki, ale tylko zakończenia ciastek i pozostaw do zastygnięcia.

Zamiast płatków migdałowych można wykorzystać wiórki kokosowe.


Życzymy udanych wypieków! Smaczenego.

Koniecznie podzielcie się z nami – waszymi świątecznymi eksperymentami w kuchni!

Poinformujemy Cię o kolejnych treściach.

Poinformuj nas o ciekawym artykule! | +
JR

Patronaty

Imię i nazwisko (wymagane)

Adres email (wymagane)

Temat

Treść wiadomości

Zamknij