Przyprawnik

Wiosenne słońce za oknem i magiczny zapach ziół na parapecie czynią domową kuchnię
miejscem, w którym każda gospodyni domowa chętnie przyrządza najsmaczniejsze posiłki dla swoich najbliższych!
Taki wabiący zapach może być również pretekstem do zainteresowania swojego malucha –
zabawą w domowego ogrodnika! Sadzenie nasionek najlepiej rozpocząć już w marcu, najpóźniej na
początku kwietnia – żeby roślinki zdążyły wykiełkować do wakacji! Na efekty zasianych przypraw,
niestety trzeba trochę poczekać, ale to przecież doskonała lekcja cierpliwości, nauki smaków oraz
zapachów, które zadomowią się w kuchennym zaciszu na cały rok. Intensywnie pachnące, świeże
zioła:
Bazylia – zioła doskonałe do zup, sałatek warzywnych – zwłaszcza z towarzystwem
pomidorów, ryb, pizzy oraz dań przygotowanych z różnego rodzaju mięsa. Wspomaga proces
trawienia, a dodana do potraw zapobiega wzdęciom.
Oregano – korzenny zapach i gorzki smak to unikalna kompozycja do dań z pomidorów,
sałatek, wszelkiego rodzaju mięs, serów oraz makaronów. Wykazuje właściwości antybakteryjne i
przeciwgrzybiczne.
Rozmaryn – roślina miłości, doskonała w kuchni i łazience! Dodana do kąpieli pobudza
krążenie. Doskonałe uzupełnienie aromatu i smaku mięs kruchych (baranina i wieprzowina). Ułatwia
krążenie i poprawia pamięć.
Kolendra – przyprawa, która zawsze upomni się o towarzystwo w daniach z mięsa,
ryżu, sałatek i chętnie wskoczy do pysznego kompotu żeby popływać z jabłuszkami. Uwielbia
się zawekować z owocami, powygrzewać w ciastach, czasami potowarzyszy rybom na patelni –
szczególnie uwielbia węgorze! Łagodzi smak „grochówki’ i zupy fasolowej, używa się jej także do
surówek z jabłkiem i marchewką. Nadaje się także do likierów i przyprawiania wędlin.
Estragon – to prawdziwy smok w kuchni, szaleńcze zioło, które pali swoim smakiem! Pobudza
apetyt i jest bogactwem witaminy A i C, jodu oraz soli mineralnych! Ogniście się komponuje z
pieczonym kurczakiem i pomidorami. Lubi także towarzystwo delikatnych rybek i subtelnych sałatek warzywnych, nie może go zabraknąć w masełku ziołowym i gotowanych jarzynach!
Szałwia – towarzyszka czosnku w walce z bakteriami! Wykazuje właściwości antyseptyczne,
przeciwzapalne i przeciwskurczowe, doskonała także do leczenia schorzeń i utrzymania prawidłowej
higieny jamy ustnej! Jest subtelną gospodynią wśród potraw z tłustego mięsa, a także ryb i sałatek.
Szałwia uwielbia pokazywać się w towarzystwie pomidora zarówno w świeżej sałatce jak i podczas
pobytu w marynacie.
Tymianek – medalowe zioło, które w mistrzowski sposób wspomaga procesy leczenia
górnych dróg oddechowych. Szerokie zastosowanie w medycynie ziołowej– budzi uznanie dla tej
przyprawy. W domowej kuchni może królować silnym aromatem w potrawach z mięsem duszonym,
omletach, daniach z ziemniaków, makaronów, a także w duszonych warzywach.
Majeranek – doskonały jako dodatek do dań z grochem i białą fasolą. Świetnie się
prezentuje w towarzystwie baraniny i wieprzowiny, ale wzbogaca smakiem także inne gatunki mięs.
Niezastąpiony do różnego rodzaju farszów i pysznych zup, zwanych barszczem białym, czerwonym
i żurkiem! Pobudza wydzielanie soków trawiennych i ma szerokie zastosowanie w leczeniu
przeziębień, a w szczególności kataru. Bardzo popularna jest maść majerankowa, którą można
smarować noski małych urwisów!
Cząber ogrodowy – mistrzostwo smaku w daniach z kapusty oraz różnego rodzaju marynat!
Napary z tej przyprawy wykazują właściwości przeciwbiegunkowe i przeciwbakteryjne!
Mięta pieprzowa – królowa nalewek i dama w aromatyzowaniu wyśmienitych win!
Doskonała do deserów, sosów i soków. Wykazuje właściwości dekoracyjne i lubi wspomagać procesy
trawienia. Posiada właściwości chłodzące -dlatego jest szczególnie popularna w okresie letnich
upałów!
Lubczyk – afrodyzjak na spotkania z kurą, doskonały do rosołu, ale potrafi uwieść smakiem
wszystkie zupy! Świetnie przyprawia gulasz i nadaje pikantny smak przygotowywanym sosom. Swoje
właściwości lecznicze prezentuje w walce ze schorzeniami nerek i kłopotach z trawieniem.
Lawenda – zapach, który aromatyzuje królewskie potrawy z pieczonej baraniny, królika,
zająca i dziczyzny! Poprawia apetyt i wspomaga procesy trawienia. Ma szerokie zastosowanie w
aromaterapii, gdzie jej zapach ma działanie uspokajające i relaksujące!
Melisa – cytrynowa nuta do wykwintnych sałatek z towarzystwem pomidorów i ogórków
oraz naparów herbacianych. Uwielbia się prezentować w formie dekoracyjnej na różnych
smakowitych deserach. Jako zioło lecznicze ma bardzo duże właściwości uspokajające!
Pietruszka – przyprawa, która nadaje się do wszystkich dań i potraw, doskonała jako element
dekoracyjny dla ziemniaków i makaronu. Bogactwo witaminy C i niezwykłe właściwości lecznicze: na
nerki – moczopędne i serce – rozszerza naczynia krwionośne oraz obniża ciśnienie we krwi.
Szczypiorek – doskonały do sałatek, dań z twarożku oraz zimnych sosów. Źródło witaminy A i
C, wspomaga procesy trawienia i korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia.
Mają niewielkie wymagania i można uprawiać je w każdych warunkach domowych! Dodane
bezpośrednio po zerwaniu do przygotowanych dań nadadzą im niepowtarzalny smak i aromat – być
może przekonają małego niejadka do skosztowania potrawy z ziołami, o które tak troskliwie dbał?
Ślicznie i apetycznie wyglądające zioła aż się proszą o podskubywanie i dodawanie niemalże
do każdej przygotowywanej potrawy. Należy je umieścić w jasnym miejscu – najlepiej w oknie,
regularnie podlewać i urywać listki z największych łodyżek, pozwalając w ten sposób tym mniejszym
na swobodny wzrost.
Idealną dekoracją na świąteczny stół będzie kompozycja kilku gatunków ziół posadzonych w
jednej doniczce! Taki żywy „przyprawnik” pozwoli każdemu skubnąć listek dla poprawy smaku!
Ciekawą zabawą dla malucha może być zamrożenie świeżej mięty w kostkach lodu, które
później można podać do schłodzenia napoju.
Propozycja wyhodowania – spróbujmy zachęcić do uprawy ziół swoje maluchy!
Roślinki, aby urosły smaczne i dorodne muszą otrzymać odpowiednią opiekę. Należy dla
nich przygotować odpowiednie naczynie (doniczka, wiaderko ozdobne, pojemnik lub inne naczynie
ozdobne)na którego dnie będzie można wyłożyć około 2 cm warstwę keramzytu – dzięki niemu
ziemia nie będzie zbita, a zgromadzona na dnie woda będzie mogła swobodnie parować. Zioła
nie są wymagające w uprawie, a więc na keramzyt można wysypać uniwersalną ziemię. Do tak
przygotowanego podłoża siejemy nasionka lub umieszczamy sadzonki (dostępne w każdym sklepie
ogrodniczym, a także w każdym markecie). Zioła należy obficie podlewać i nie wolno dopuścić do
wysuszenia, gleba powinna być stale wilgotna, natomiast kiedy roślinki już wyrosną wystarczy je
nawadniać dwa lub trzy razy w tygodniu. Przyprawy uwielbiają jasne, słoneczne miejsca, ale nie
bezpośrednio w upalnym słońcu, przewidziana dla nich temperatura wynosi maksymalnie 20 stopni.
Nie lubią przeciągów i gwałtownej zmiany temperatury, także na czas wietrzenia kuchni należy je
przenieść w inne miejsce.

Autor:

Serwis dla rodziców, wydarzenia, wywiady, recenzje

Poinformujemy Cię o kolejnych treściach.

Poinformuj nas o ciekawym artykule! | +
JR

Patronaty

Imię i nazwisko (wymagane)

Adres email (wymagane)

Temat

Treść wiadomości

Zamknij