Festiwal Chlebów Świata

Dodano: 20 marca 2014r.

Tagi: ,

Stowarzyszenie Polskich Mediów, Warszawska Izba Turystyki, Zespół Szkół nr 11 im. Władysława Grabskiego w Warszawie zapraszają na Festiwal Chlebów Świata 2014. Prezentacja wypieków pieczywa według receptur kultywowanych w różnych częściach świata i Jarmark Chlebów Świata oraz związanych z piekarnictwem produktów odbędzie się  w dniach 21 marca (piątek) – 23 marca (niedziela). W salach lekcyjnych prezentowane będą pokazy przygotowania chleba takich jak: lawasz, piady, pity, pizzy, shoarmy, chapati, piernika. Na zewnątrz budynku i na korytarzach szkoły będzie można kupić różnego rodzaju chleby świata, mąkę i dodatki oraz sprzęt potrzebny do domowego pieczenia.

Chleby świata

Wybrane Chleby Świata – wykaz według krajów:

  • Afganistan – Bolani
  • Albania – Chickpea
  • Ameryka Łacińska – cazabe
  • Anglia – Bara brith, Chip butty, Cornish pasty, Cottage loaf, Crumpet, Eccles, Muffinki, Pound cake, Sandwich, Scone, Yorkshire pudding
  • Argentyna – Empanada
  • Armenia – Lawasz
  • Australia – Damper, Puftaloon
  • Austria – Chleb wiedeński, Kajzerka
  • Azerbejdżan – Czurek
  • Bangladesz – Luchi
  • Boliwia – Cuñapé
  • Bułgaria – Banica, Mekici
  • Chile – Hallulla, Marraqueta, Pan de Pascua, Sopaipilla
  • Chiny – Baozi, Bing, Ciasteczka księżycowe, Cong you bing, Laobing, Mantou, Zhimaqiu
  • Czechy – Buchta, Chodský koláč, Drożdżówka, Mazanec, Prajski kołacz, Vánočka
  • Dania – Rugbrød, Słońce nad Gudhjem, Smørrebrød
  • Egipt – A’aish baladi, Aish Merahrah, Kanafa, Shoarma
  • Etiopia – Himbasha, Indżera
  • Filipiny – Pandesal
  • Finlandia – Hätäleipä, Joululeipä, Kalakukko, Pierogi karelskie, Pulla, Sekaleipä, Sultsina,
  • Francja – Bagietka, Bagietka korzenna, Bûche de Noël, Boule, Brioche, Crêpe, Croissant, Flammkuchen, Fougasse, Galette des Rois, Krokiet, Magdalenka, Pain de mie, Placek lotaryński, Profiterole, Quiche, Tarta
  • Grecja – Christopsomo, Fyllo, Kourabiedes, Lagana, Tsoureki
  • Gruzja – Chaczapuri, Szoti, Trachtinuli
  • Hiszpania – Bocadillo, Buñuelo, Churros, Empanada gallega, Formigos, Migelitki, Mollete, Pa amb tomàquet, Pan de payés, Pan gallego, Picos, Regañá, Roscón de Reyes, Sobao, Talo, Torrija
  • Holandia – Appelbeignet, Appelflap, Beschuit met muisjes, Chleb tygrysi, Eierkoek, Kerststol, Krentenbol, Oliebol, Ontbijtkoek, Pannekoek, epernoot, Speculaas, Uitsmijter, Zeeuwse bolus
  • Indie – Appam, Ćapati, Baati, Bhakri, Bhatura, Dosa, Idli, Jolada rotti, Khakhra, Kulcha, Makki di roti, Momo, Naan, Papad, Paratha, Pesarattu, Porotta, Puran Poli, Puri, Roti, Rumali roti, Samosa
  • Iran – Barbari bread, Sangak, Sheermal
  • Irlandia – Barmbrack, Chleb sodowy, Farl
  • Islandia – Flatkaka Hverabrauð, Laufabrauð
  • Izrael – Bagel, Chałka, Hamantaszen, Maca, Macobraj
  • Japonia – Anpan, Chleb ryżowy, Chleb z curry, Manjū, Melonpan, Mochi, Okonomiyaki, Taiyaki
  • Kazachstan – Aknan, Baursaki, Boortsog, Lepioszka, Shelpek
  • Kolumbia – Arepa, Pandebono
  • Litwa – Ajeru, Bočių, Borodino, Kybyn, Vaisiu
  • Maroko – Msemmen
  • Meksyk – Burrito, Chimichanga, Gordita, Nachos, Quesadilla, Tacos, Tlacoyo, Tlayuda, Tortilla, Totopos
  • Niemcy – Brezel, Chleb bawarski, Dampfnudel, Gugelhupf, Pumpernickel, Roggenmischbrot, Słone paluszki, Zwieback, Zwiebelbrot, Norwegia – Flatbrod, Lefse, Tartinka,
  • Pakistan – Taftan
  • Paragwaj – Chipá
  • Polska – Baba wielkanocna, Biały, Bocianie łapy, Bułka paryska, Byśki, Cebularz, Chleb prądnicki, Faworki, Kulebiak, Makowiec, Naleśnik, Nowe latko, Obwarzanek, Opłatek, Pasztecik szczeciński, Pączek, Podpłomyk, Proziaki, Racuchy, Rogal świętomarciński, Ruchanki, Sękacz, Soczewiaki, Zapiekanka
  • Portugalia – Broa de Avintes, Massa sovada
  • Rosja – Bliny, Borodyński, Korowaj, Kulicz, Pascha, Prosfora, Watruszki
  • Serbia – Česnica, Proja
  • Słowacja – Langoš, Trdelník
  • Stany Zjednoczone – Anadama bread, Chleb bananowy, Chleb kubański, Cornbread, Fluffernutter, Frybread, Hamburger, Hot dog, Hushpuppy, Johnnycake, Monkey bread, Quick bread, Ruben Sandwich
  • Szkocja – Bannock, Oatcakes, Shortbread
  • Szwajcaria – Chleb watykański, Pane ticinese, Zopf
  • Szwecja – Knäckbröed, Semla, Tunnbröd
  • Tajlandia – Khanom buang
  • Tunezja – Tabouna
  • Turcja – Bazlama, Burek, Kebab, Lahmacun, Simit, Yufka, Kebab
  • Tybet – Balep korkun, Tingmo, Tsampa
  • Ukraina – Czeburek, Hrechanyky, Knysz, Pampuszek, Pieróg
  • Węgry – Naleśniki Gundel, Naleśniki Hortobágy, Rogal
  • Wietnam – Bánh mì, Bánh xèo, Sajgonki
  • Włochy – Bruschetta, Buccellato, Calzone, Cantucci, Ciabatta, Ciriola romana, Civraxiu, Coccoi a pitzus, Colomba pasquale, Coppia Ferrarese, Crescentina modenese, Crescia, Cuddura, Filone, Focaccia, Frisella, Grissini, Michetta, Pandoro, Pane carasau, Pane casareccio di Genzano, Pane con la milza, Pane di Altamura, Pane di Chiaserna, Pane di Lariano, Pane di Laterza, Pane di Lentini, Panelle, Panettone, Panforte, Panino, Pettole, Piada, Pirilla, Pistoccu, Pizza, Puccia, Sceblasti, Schiacciata, Sfincia di San Giuseppe, Sgabeo, Stromboli, Taralli, Tramezzino, Vastedda.

Kiedy:21, 22, 23 marca
Gdzie: Zespół Szkół nr 11 im. Władysława Grabskiego, ul. Ratuszowa 13, Warszawa, Praga Północ
Cena: Wstęp wolny.

 

 

Autor:

Serwis dla rodziców, wydarzenia, wywiady, recenzje

Poinformujemy Cię o kolejnych treściach.

Poinformuj nas o ciekawym artykule! | +
JR

Patronaty

Imię i nazwisko (wymagane)

Adres email (wymagane)

Temat

Treść wiadomości

Zamknij