3 potrawy z dyni

Dodano: 01 listopada 2011r.

Tagi:

Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu dyni przygotujesz m.in. zupę, farsz do naleśników, ciasto, placki, racuchy i etc. Dynia ma bardzo mało kalorii, bo 27 kcal w 100 g miąższu  i dostarcza błonnika. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma sporo potasu oraz kwas foliowy. A pestki? Dodasz do sałatki lub ciasta a z oleju przygotujesz dressing do sałatki. Warto wiedzieć, że pestki dyni mają wysoką zawartość lecytyny oraz cynku. Zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu. Sam olej z pestek dyni tłoczony na zimno oprócz mnóstwa witamin i minerałów, zawiera też fitosterole, czyli substancje obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki.

Dlatego prezentujemy  3 potrawy z dyni

Zupa krem z dyni

Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 cebula, dynia, 3 marchewki, łyżka rodzynek, 1 łyżka sosu sojowego, gorący bulion lub woda

Przepis: Do garnka dodajemy drobno pociętą cebulę z łyżką oliwy z oliwek, drobno pocięta dynię około 3-4 szklanki, następnie 1 szklankę drobno pociętej marchewki oraz łyżkę stołową rodzynek.Wszystko mieszamy, podlewamy wodą i gotujemy. Gdy składniki będą już miękkie, a następnie zestawiamy z ognia i po lekkim przestudzeniu miksujemy. Zupę ponownie zagotowujemy. Jeżeli uznamy, że nasza zupa jest za gęsta dodajemy przegotowanej wody. Następnie przyprawiamy solą i łyżką sosu sojowego.

Placki z dyni i cynamonem

Składniki:  40 dag dyni,  2 jabłka, żółtko, kilka łyżek mąki, łyżeczka cukru, szczypta soli, oliwa z oliwek, cukier puder do posypania, cynamon

Sposób przygotowania: Zetrzyj dynię na tarce. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce (uprzednio wydrąż nasionka). Następnie dodaj mąkę, by otrzymać ciasto o konsystencji śmietany. Żółtko utrzyj z cukrem, dosyp sól, dodaj do ciasta, wymieszaj. Smaż placki z obu stron. Wyłóż na talerz. Gdy ostygną, posyp je cukrem i cynamonem.

Napój warzywny z dynią

Składniki: Dynia, jabłko, marchew

Przygotowanie: Surowy miąższ dyni przepuszczamy przez sokowirówkę.Dodajmy jabłko, marchewkę. Sok z dyni to jeden z najlepszych napojów warzywnych.

Poinformujemy Cię o kolejnych treściach.

Poinformuj nas o ciekawym artykule! | +
JR

Patronaty

Imię i nazwisko (wymagane)

Adres email (wymagane)

Temat

Treść wiadomości

Zamknij