Napisana z wielkim apetytem recenzja książki „Zdrowy Maluch”.

Dodano: 14 sierpnia 2014r.

Tagi: , , ,

„Życie jest jednak także zaskakujące i to, co ma się wydarzyć, po prostu się kiedyś dzieje”.

Zdrowe dziecko to nie tylko marzenie i życzenie każdego rodzica, ale także wyzwanie, które niesie ze sobą wprowadzenie nowych nawyków żywieniowych w całej rodzinie. Poradnik żywieniowy „Zdrowy Maluch”, autorstwa Magdaleny Sikoń i Moniki Skowron, w bardzo łatwy i szybki sposób wprowadzi opiekunów we wszystkie tajniki zdrowego odżywiania , o których do tej pory młodzi rodzice nie wiedzieli lub nie zwracali uwagi. Autorki książki, wegetarianki, odkrywają świat kuchni, w której nie ma miejsca na mięso. Jest jednak miejsce dla każdego z Was, nawet jeśli Wasz styl życia obfituje w mięsne pokarmy. Wykorzystując wskazówki i przepisy kulinarne z poradnika można urozmaicić codzienny jadłospis swoich maluchów.

Vege

“To, czy Ty i Twoje dziecko jecie produkty zwierzęce i odzwierzęce, nie ma dla nas znaczenia”

Może jednak zdarzyć się tak, że książka zwiększy Waszą świadomość potrzeby zmiany stylu życia i zdecydujecie się dołączyć do grona (wege)rodziców i (wege)maluchów:-) Warto wtedy posłuchać doświadczonych autorek i skorzystać z niezbędnej przy takich zmianach pomocy lekarza i dietetyka.

„Chciałam być zdrowa w ciąży, a także urodzić i wychować zdrowego małego człowieka. Zależało mi także na tym, by pokazać wszystkim, którzy mają jakieś wątpliwości, że można to ze sobą pogodzić”.

Książka, obok rzetelnych i treściwych opisów większości produktów spożywczych (z wykluczeniem mięsa), zawiera najcenniejsze informacje o ich właściwościach oraz wpływie na organizm. Rodzice mogą przeczytać w jakim okresie można wprowadzić nowy smak, w jakiej formie oraz ilości. Sięgając po “Zdrowego malucha”, rodzicom będzie łatwiej zrozumieć dlaczego samodzielne przygotowanie posiłków i zróżnicowana dieta są tak ważne dla zdrowia i kluczowe w procesie prawidłowego rozwoju. Krok po kroku wprowadza niedoświadczonych rodziców w bogactwo diety, która wzmacnia organizm i jest niezbędna w walce o pozyskanie naturalnej odporności u dzieci. Rodzice mogą na nowo wyruszyć w kulinarną podróż, aby odkryć fascynujące inspiracje w domowej kuchni i zaspokoić potrzeby swojego malucha.

“ Ważne jest to, czy chcesz właściwie wpływać na rozwój swojego malucha”.

Każdy rodzic zanim sięgnie po książkę, powinien odpowiedzieć sobie na pytanie, czy jest gotowy na wprowadzenie pewnych zmian w diecie zarówno swojej, jak i dziecka. Dzieci obserwują swoich rodziców i znacznie łatwiej będzie namówić je na spróbowanie czegoś nowego, jeśli sami rodzice będą to spożywać. Autorki zachęcają do tego, gdyż “maluch powinien spróbować wszystkich możliwych smaków”.

Poradnik podpowiada, w jaki sposób bilansować dietę, u jakich dzieci i kiedy można dodawać nowe przysmaki, a kiedy z nich rezygnować. Wskazuje, czym zastąpić produkt, którego dziecko jeść nie może, a potrzebuje wartości odżywczych w nim zawartych. Umieszczone przepisy, można dzięki powyższym informacjom o produktach zamiennych swobodnie modyfikować. “Chodzi przecież o to, by Twój maluch był zadowolony i zdrowo najedzony”.

Sikoń Skowron

Zdrowy maluch” pokazuje rodzicom, jak jedzenie może zmienić się w fascynującą naukę, w której uczą się nie tylko dzieci, ale także rodzice. To ciekawa przygoda pełna zagadek, niespodzianek i przeszkód, które stawia przed nami wychowywanie i karmienie dzieci. Rodzice w poszukiwaniu kulinarnych rozwiązań, informacji o dietach i właściwościach różnych pokarmów potrafią przeszukać wiele serwisów internetowych, a i tak otrzymana wiedza może okazać się mało przydana i nierzetelna. Książka Magdaleny Sikoń i Moniki Skowron może być odpowiedzią na te potrzeby.

 

Autor:

Serwis dla rodziców, wydarzenia, wywiady, recenzje

Poinformujemy Cię o kolejnych treściach.

Poinformuj nas o ciekawym artykule! | +
JR

Patronaty

Imię i nazwisko (wymagane)

Adres email (wymagane)

Temat

Treść wiadomości

Zamknij