Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

Już w dniach 9-12 sierpnia na Starym Rynku w Poznaniu rusza VI Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. W ramach festiwalu odbędzie się jarmark tradycyjnej żywności połączony z koncertami, pokazami kulinarnymi, konkursami oraz wieloma innymi atrakcjami.

W festiwalową sobotę i niedzielę Katia Roman Trzaska, prowadząca program Litte Chef w Kuchni+ i założycielka szkoły gotowania o tej samej nazwie poprowadzi warsztaty smaku – kulinarne zabawy edukacyjne dla dzieci w wieku 4-8 lat.

Dzieci dowiedzą się, ile smaków może mieć pomidor, skąd bierze się olej i co to znaczy produkt lokalny. Poprzez pyszną zabawę w kuchni poszerzamy kulinarne horyzonty dzieci i szczepimy zainteresowanie kulinariami jako częścią kultury, w której wyrastają. Warsztaty odbędą się w Museum Cafe na dziedzińcu Muzeum Archeologicznego w Poznaniu.

W sobotę i w niedzielę odbędą się po 3 sesje warsztatowe:
10.30 – I sesja
12.00 – II sesja
13.30 – III sesja

Bilety w cenie 15zł do nabycia w Cafe Muzeum (dziedziniec Muzeum Archeologicznego) w godzinach 11.00 – 20.00.

Zajęcia dla najmłodszych – PIĄTEK, 10 SIERPNIA

Warsztaty dziecięce w namiocie „Światowid”: Pszczelarstwo – skąd się bierze miód? Stary Rynek, (obok fontanny Apollina) godz. 10.00. 13.00, 16.00

SOBOTA, 11 SIERPNIA

Dziecięce Warsztaty Smaku, prowadzi Katia Roman-Trzaska Museum Cafe (dziedziniec Muzeum Archeologicznego), godz. 10.30, 12.00, 13.30
Bilety w cenie 15zł do nabycia w Museum Cafe (dziedziniec Muzeum Archeologicznego) w godzinach 11.00 – 20.00 od dnia 18 lipca 2012. Rezerwacje: Weronika Śmigielska, tel:  697 883 254, mail: weronika@ofds.pl

Warsztaty dziecięce w namiocie „Światowid”: Słodkie krówki – zajęcia plastyczne i mini-lekcja cukiernictwa Stary Rynek, (obok fontanny Apollina)godz. 10.00 – 18.00

NIEDZIELA, 12 SIERPNIA

Dziecięce Warsztaty Smaku, prowadzi Katia Roman-Trzaska

Museum Cafe (dziedziniec Muzeum Archeologicznego), godz. 10.30, 12.00, 13.30

Bilety w cenie 15zł do nabycia w Museum Cafe (dziedziniec Muzeum Archeologicznego) w godzinach 11.00 – 20.00 od dnia 18 lipca 2012. Rezerwacje: Weronika Śmigielska, tel:  697 883 254, mail: weronika@ofds.pl

Warsztaty dziecięce w namiocie „Światowid”: rzemiosło artystyczne Stary Rynek, (obok fontanny Apollina) godz. 10.00 – 18.00

Warsztaty Smaku dla najmłodszych będą absolutnym hitem tegorocznego Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Zajęcia dla dzieci w dwóch grupach wiekowych: 4-6 lat oraz 7-10 lat poprowadzi Katia Roman – Trzaska doskonale znana wielbicielom programu Little Chef nadawanego przez kanał Kuchnia TV.

Jak odróżnić cukinię od bakłażana? Kiedy dojrzewają gruszki? skąd się bierze czekolada? Co to jest kuchnia regionalna? Czy olej ma smak? Odpowiedzi na te i podobne pytania poznają mali uczestnicy przepełnionych zabawą warsztatów, które odbędą się w festiwalową sobotę i niedzielę na dziedzińcu muzeum archeologicznego w Poznaniu. Najmłodsi smakosze będą też mieli okazję zakasać rękawy i przygotować coś pysznego. Projekt „Edukacja Dobrego Smaku – warsztaty dziecięce  na V Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku” realizowany jest przez Stowarzyszenie Edukacyjne MCA i finansowany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego.

Rodzice, którzy chcieliby zapisać swoje pociechy na warsztaty smaku mogą zrobić to dzwoniąc pod nr tel. 515 118 714 lub pisząc na adres kontakt@ofds.pl . Udział w warsztatach jest bezpłatny ale ze względu na ograniczoną liczbę miejsc obowiązują wcześniejsze zapisy!

Edukacja smaku to coraz ważniejszy element Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Oprócz warsztatów smaku dla dzieci w programie imprezy znalazły się Laboratoria Smaku dla dorosłych. W formule ciekawego seminarium, prezentacji i obszernej degustacji prowadzonej przez producentów, uczestnicy laboratoriów zgłębiać będą w tym roku tematy: „jak smakują wina z polskich winnic”, oscypek, gołka, redykołka – polskie sery pasterskie”, „smak prawdziwego piwa” oraz „szlachetne nalewki”. Bilety na seminaria dostępne w Trattorii Castellana przy ul. Fredry 7 w Poznaniu. Rezerwacje: pod nr tel.  515 118 714 lub mailem – kontakt@ofds.pl . Cena biletów na laboratoria to 25zł.

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jedna z największych plenerowych imprez kulinarnych w Polsce.

Autor:

Serwis dla rodziców, wydarzenia, wywiady, recenzje

Poinformujemy Cię o kolejnych treściach.

Poinformuj nas o ciekawym artykule! | +
JR

Patronaty

zbiorka_patronat_nie_owijamy_w_bawelne

Imię i nazwisko (wymagane)

Adres email (wymagane)

Temat

Treść wiadomości

Zamknij